O nas

Podlaskie Dobre Smaki

O nas

Grupa producentów rolnych Podlaskie Dobre Smaki

Założyliśmy grupę producentów rolnych – Podlaskie dobre smaki, która zajmuje się produkcją pierwotną oraz przetwórstwem, w myśl naszego hasła ,,współpraca buduje’’, tworzymy krótki łańcuch dostaw poprzez wspólną sprzedaż prowadzoną pod wspólnym logiem.

Z myślą o konsumentach

Z myślą o naszych konsumentach, do których chcielibyśmy dotrzeć z naszymi produktami szybko i sprawnie.
Grupa stworzyła wspólną sprzedaż o bogatej ofercie:

Własne zioła lecznicze świeże i suszone

Zdrowe miody z własnej pasieki

Warzywa i owoce z naszych pól i sadów

Topinambur – świeży oraz marynowany, dynia, buraki, maliny liofilizowane i świeże

Skład grupy producentów rolnych

Pragniemy, aby oferowane przez nas produkty dotarły do Państwa w jak najkrótszym czasie, świeże oraz jak najwyższej jakości.

Pasieka ze zdrowym miodem Leszek Skrodzki

Od 35 lat pszczelarz, od wielu pokoleń kultywuję rodzinne tradycje bartniczo-pszczelarskie w Puszczy Kurpiowskiej. Jeden z moich przodków Stanisław Skrodzki kilka wieków temu był starostą bartnym w Nowogrodzie. Oryginalne dokumenty zachowały się w Skansenie w Nowogrodzie. Pasieka składająca się z 30 uli, w tym kilku zabytkowych pochodzących z dworu w Górce i Żyliczach znajduje się w Ozieranach Małych i rodzinnych Kurpiach tj. Rudej Skrodzkie, Małej Skrodzie nad rzeką Skrodą. W pasiekach mam bogate poletka roślin miododajnych i leczniczych takie jak: przegorzan kulisty, serdecznik, wierzbówka kipszyca „Iwan Czaj”, macierzanka piaskowa, ostrożeń warzywny „Czarcie żebro”, farbownik lekarski, krwawnica, żmijowiec, żywokost. Dodatkowo w chwilach wolnych zajmuję się rzeźbieniem barci, w których jak kiedyś żyją dzikie pszczoły.

Zielska Kolonia Agnieszka Prymaka

Rolniczka uprawia 8 ha ziemi prowadzi RHD. Zajmuje się od lat uprawą ziół leczniczych takich jak: melisa lekarska, bazylia, tymianek pospolity, majeranek ogrodowy, cząber ogrodowy, nagietek lekarski, rozmaryn lekarski, hyzop ogrodowy, szaławia lekarska, szałwia muszkatołowa, pysznogłówka ogrodowa, nasturcja, aksamitka. Prowadzi jednocześnie porady i warsztaty dot.: popularyzacji i powrotu do ziół i ziołolecznictwa.

Jan Jurkiewicz – Gospodarstwo rolne

Rolnik posiada ok. 20 ha ziemi. Prowadzi rodzinne gospodarstwo, specjalizuje się w uprawie roślinnej zajmuję się również uprawą warzyw takich jak: buraki, dynia czy ogórki.

Elżbieta Zielenkiewicz – Skrodzka

Od 2001 roku uprawiam od około 15 ha ziemi , w tym topinambur (słonecznik bulwiasty) albik (biały) i czerwony (rubik), który w Europie sadzony jest od 1614 roku jako roślina święta i niezwykle pożywna oraz zdrowotna, ponieważ zapobiega chorobom cywilizacyjnym takim jak cukrzyca i nowotwory jelita grubego. Na swoich działkach posiada poletka z zapomnianymi roślinami korzennymi tj. skorzonera (wężymord) , brukiew, pasternak i strączkowymi takimi jak: lędźwian zwany też grochem piasków lub grochem ruskim. Moje gospodarstwo rolne położone jest w przedwojennym powiecie grodzieńskim wśród malowniczych wzgórz i dolin Nietupy i Świsłoczy, które są spływem rzeki Niemen. Brak utwardzonych dróg i infrastruktury sprawił, że wszystko tutaj jest czyste i naturalne. Dodatkowo w rodzinnym domu prowadzi „Agroturystykę pod rzeźbami”, który jest pełen pamiątek i dobrej energii.

Marek Sienkiewicz

Rolnik, kontynuuje prowadzenie gospodarstwa rodzinnego, wielopokoleniowego. Rolnik uprawia ok 6 ha ziemi, rozwijam swoją działalność o lifilizowanie. Ma duże doświadczenie, gdyż wytwarza kiszonki – Kiszenie z tradycją od wielu lat. Owoce liofilizowane poszerzą asortyment naszej firmy o maliny. Dodatkowo przy produkcji kiszonek/zakwas buraczany/ otrzymujemy dużo odpadu buraczanego. Dzięki liofilizatorowi wyprodukujemy chipsy buraczane z buraka, który po zakiszeniu i odciśnięciu jest aktualnie wyrzucany, a jest to w dalszym ciągu cenny i wartościowy towar, co w gospodarce Zero Waste ma olbrzymie znaczenie.

Ewa Wilczyńska

Rolniczka, prowadzi z mężem gospodarstwo ok 6 ha, powstałe w 2012r. w duchu ochrony środowiska lokalnego i ekologii. Doświadczenie, wiedza oraz specjalizacja w produkcji roślinnej. W chwili obecnej prowadzę produkcję roślinną, która jest objęta od 2021r programem gosp. ekologicznego (certyfikat w okresie konwerji) ma pokończone szkolenia i kursy w zakresie ekologii i ochrony klimatu. Zamierza przestawiać się na bardziej opłacalną produkcję warzyw, roślin korzeniowych głównie dyni. Do tej pory prowadzono gospodarstwo na własne potrzeby, ale zaczęły powstawać nadwyżki, które trafiają prosto z pola na stół, co wypływa na świeżość i gwarantowaną jakość produktów z uwzględnieniem potrzeb rynku – ZAPRASZAMY!

Podlaskie Dobre Smaki

Dokładamy wszelkich starań, aby nasze produkty były najwyższej jakości.

Ekologiczna uprawa

Zapewnia trwałą żyzność gleby i zdrowotność roślin.

%

100% Naturalne

Dostarczamy organizmowi cennych składników odżywczych.

Zdrowe Środowisko

Zapewnia nam zdrowe życie, decydujemy świadomie i słusznie.

Cel konsorcjum

Wspólna sprzedaż produktów Konsorcjum Podlaskie dobre smaki kierowana do końcowego konsumenta.
Celem Konsorcjum wypracowanie jednej marki produktów pod wspólnym logo ,,Podlaskie dobre smaki”, rozpoznawalnym na lokalnym rynku i w województwie mazowieckim. Zdobywanie stałych odbiorców w celu dalszego rozwijania produkcji i zwiększania sprzedaży bezpośredniej. Umożliwienie sprzedaży (dostawy) bezpośredniej prosto z gospodarstwa, a nawet z pola z wysoką jakością oferowanego produktu. Sprzedaż wg idei Garden Market z utworzoną ścieżką edukacyjną w tunelu – skrócenie okresu wegetacji.

Dane kontaktowe:

E-mail: podlaskiedobresmaki@gmail.com

Social media:

Facebook: @PodlaskieDobreSmaki